fbpx
263

Tieto lisää tietoa

Kävin kuuntelemassa seminaaria, joka käsitteli avointa dataa ja sen rajapintoja. Puhujana oli Jyrki Kasvi ja hän oli siis puhumassa Proactum Open Meet Up -tapahtumassa. Näitä tapahtumia järjestetään muutaman kuukauden välein. Itse on monesti pitänyt mennä noihin tapahtumiin, mutta ei ole aikaisemmin ehtinyt. Nyt ehdin vihdoin paikalle ja hienoa tapahtumassa oli myös se että siellä oli – IT-alalla työskentelevälle – paljon tuttuja ja tulihan siinä hieman verkostoiduttuakin uusiin tuttavuuksiin.

Joka tapauksessa Jyrkin esitys oli varsin mielenkiintoinen. Se herätti ajatuksia avoimesta datasta, sen saatavuudesta, luotettavuudesta ja käyttömahdollisuuksista. Perusajatus on selkeä, tiedolle saa enemmän arvoa kun sen laittaa jakoon. Sitä kautta luodaan lisää tietoa ja palveluita.

Avoin data on käytännössä tiedon ja palveluiden raaka-ainetta. Raakadata itsessään ei hirveästi avaudu lukijalle, on siis luotava dataa havainnollistavia ja hyödyntäviä palveluita. Dataa voi käyttää monella eri tapaa esimerkiksi ilmiöiden, päätösten, asioiden ja muun seurantaan, analysointiin ja visualisointiin liittyen. Valtion tasolla on pikku hiljaa ymmärretty avata monia tietovarantoja ja näiden ympärille on syntynyt nopeasti kansalaisten, julkishallinnon ja yritysten tuottamia palveluja. Kuitenkin kansainvälisesti ollaan aika jäljessä. Hyvä esimerkki on Kansan muisti -palvelu, jonka kautta voi seurata helposti eduskunnan äänestyksiä ja puheenvuoroja . Nordic Solutionsin, on muuten minun entinen työnantaja, tuottamana on syntynyt puolestaan Tietieto -palvelu, joka tarjoaa reaaliaikaista tietoa liikenteen sujuvuudesta ja tieliikenneonnettomuuksista. Ja tietysti kaikki tuntevat reittioppaan. Siinä vasta onkin hyvä esimerkki avoimesta datasta, internet-palvelun lisäksi on tarjolla raakadataa reiteistä ja aikatauluista, jota muut palvelut voivat hyödyntää.

Herää kysymys mitä kaikkea tietoa Helsingin alueella tarjotaan avoimen datan muodossa ja minkälaisia palveluja tästä on muodostunut? Päätöksentekoon liittyvän tiedon jakamisen puolella taidetaan olla vielä aika lasten kengissä. Kaikki valtuuston ja lautakuntien kokousasiakirjat ovat saatavilla kaupungin sivuilta, mutta varsinaista rajapintaa niille ei taida olla. Valtuuston kokouksien videoinnit ovat nähtävillä Helsinki kanavan kautta, joka on varsin upea palvelu sinäänsä ja kuulemma asiakohtiin sekä valtuutettujen puheenvuoroihin voi jopa linkata suoraan. Mutta ei senkään dataa varsinaisen rajapinnan kautta taida pystyä hyödyntämään. Kerro kartalla on mielenkiintoinen palvelu, jolle on löytynyt monia hyviä käyttötarkoituksia. Näiden pohdintojen siivittämänä löysin Helsinki Region Infoshare -palvelun joka kaipaa lähempää tutustumista, kyseessä on sivusto jossa on kerätty yhteen Helsingin seudun virastojen tuottamaa julkista tietoaineistoa avoimena datana. Näyttää siltä, että päätöksentekoon liittyvien asiakirjojen avaamisesta avoimen datan muotoon on jo alettu keskustelemaan.

Avoimen datan tarjoaminen on tärkeää, varsinkin julkishallinnon tulisi ymmärtää tiedon jakamisen hyödyt. Se vahvistaa luottamusta, lisää läpinäkyvyyttä ja parantaa tiedonsaantimahdollisuuksia sekä osallistaa kansalaisia. Saadaan kansalaiset mukaan hyödyntämään tietoa ja näin syntyy palveluita meille kaikille. Lisäksi sitä kautta voidaan huomata suuriakin virheitä, kun useampi silmäpari tarkastelemassa dataa. Selvää on, että osaamista Suomesta löytyy, joten rohkeasti vaan dataa tarjolle.

Tässä vielä linkki Jyrki Kasvin slideihin.

Mitä mieltä sinä olet?