fbpx
263

Asuntotuotantoa lisättävä Helsingissä

Helsingin Sanomissa uutisoitiin 27.8. Helsingin huolestuttavasta tilanteesta vuokra-asuntojen suhteen. Kaupungissamme ei ole aloitettu rakentamaan yhtäkään uutta tuettua vuokra-asuntoa, vaikka valtion tukea olisi tarjolla. Valtion tukemia vuokra-asuntoja täytyy rakentaa enemmän, ihan siinä missä muunkinlaisia asuntoja täytyy Helsinkiin rakentaa. Helsinkiin tarvitaan valtion tukemia vuokra-asuntoja, jotta Helsingissä olisi mahdollista asua myös pienemillä palkoilla.

Helsingissä asuntomarkkinat ovat pahasti vääristyneet. Vuokrat ja hinnat ovat korkealla ja rakentaminen takkuaa. Kaavoitusprosessia on voitava nopeuttaa. Ei ole kovinkaan kohtuullista, että yhdellä valituksella voidaan noin vain viivästyttää esimerkiksi Kalasataman kaltaisia mahtavia hankkeita. Tietysti valitusoikeus tulee olla, mutta olisikohan syytä miettiä valitukselle jonkinlaista sanktiota, mikäli se hylätään. Tai sitten tuomioistuinprosessin nopeuttamista.

Helsingin asuntopulasta ei voi kuitenkaan syyttää pelkästään kaavoitusprosesseja. Myös rakentaminen takkuaa. Joka vuosi tähän kaupunkiimme tavoitellaan 5000 uutta asuntoa. Tavallisia valtion tukemia uusia vuokra-asuntoja tavoitellaan 750 asuntoa. Opis­ke­li­joil­le luvataan 300 uutta asun­toa ja eri­tyis­ryh­mil­le 250 asun­toa. Näihin tavoitteisiin on tulevaisuudessa todellakin päästävä! Itse näkisin mielelläni myös pienempien asuntojen, eli yksiöiden tai pien-kaksioiden, määrässä nousua.

Asuntotuotantoa lisäämällä oikein urakalla saadaan asuntojen hintoihin myös tolkkua.

Mitä mieltä sinä olet?