fbpx
263

Valtuustossa olisi kysyntää IT-alan ammattilaiselle

Helsingin terveyslautakunta käsittelee huomenna tiistaina uuden potilastietojärjestelmän hankinnasta. Hankkeelle on lätkäisty aikamoinen hintalappu, jopa 1,8 miljardia euroa. Yhteistä järjestelmähankintaa valmistelevat Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Keravan kaupungit, Kirkkonummen kunta sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Järjestelmästä valmistellaan koko maan kattavaa, mutta varmasti leijonanosa projektin kuluista päätyy pääkaupunkiseudulle.

Potilastietojärjestelmä on varmasti todella tarpeellinen ja kannatettava, mutta jotain on pielessä kun hanke tulisi maksamaan 1,8 miljardia euroa. Virossa toteutettiin sähköinen potilastietojärjestelmä koko maan kattavana noin 11 miljoonalla eurolla, kaupan päällisiksi saatiin vielä sähköinen e-resepti. Ja lisäksi Virossa tämä hanke ajettiin läpi yhden vuoden aikana. Suomessa hanketta on valmisteltu jo 10 vuotta.

Eikä tämä ole ainoa tapaus. Ongelma on siinä, ettei tilaaja tiedä mitä tilaa ja toimittaja voi sitten tarjota mitä vaan. Ongelma on myös tiukoissa kilpailutusehdoissa, joiden myötä helposti päädytään suuriin toimittajiin, vaikka järjestelmiä voitaisiin myös tilata pienemmiltä toimittajilta ketterillä menettelytavoilla. Sen lisäksi, että Helsinkiläisenä veronmaksajana hämmästelen tuota hintaa, hämmästyttää koko hanke minua myös IT-alan ammattilaisena. Ei mikään fiksusti tilaajan ja toimittajan yhteisymmärryksessä hankittu järjestelmä voi maksaa 1,8 miljardia euroa. Helsingin päättäjiin eli kaupunginvaltuustoon olisi paikallaan äänestää myös tietotekniikan osaajia.

Korjaus: Tämä aihe noussut esille kovasti yhteisöpalveluissa. Närkästystä on herättänyt etenkin konsulttitalo Accenturen Sitralle tekemä arvio, jossa koko Suomen laajuisenpotilastietojärjestelmän investoinnin hinnaksi on arvioitu 1,2–1,8 miljardia euroa kymmenessä vuodessa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle kaavailtu sekä kuntien, kaupunkien että HUS:n yhteinen potilastietojärjestelmä maksaa kymmenessä vuodessa 350–450 miljoonaa euroa ja sen arvioidaan maksavansa itsensä takaisin sillä nykyinen järjestelmä on uusittava joka tapauksessa. On kuitenkin korostettava, että kaupunkiin tarvitaan tietojärjestelmien osto-osaamista ja mielestäni Helsinkiin kannattaisi perustaa erillinen kaupungin tietojärjestelmähankkeita arvioiva jaosto.

Mitä mieltä sinä olet?

3 kommenttia artikkeliin “Valtuustossa olisi kysyntää IT-alan ammattilaiselle

  1. Sami Kuhmonen sanoo:

    No, ensinnäkin itse järjestelmä ei maksa 1,8 miljardia vaan tuohon summaan sisältyy kaikkea muutakin. Toiseksi Viron järjestelmä on aivan muuta kuin mitä Suomessa nyt tehdään.

    Näiden asiavirheiden jälkeen olen kyllä muuten ihan samaa mieltä, että asiantuntijuutta tarvittaisi ja paljon näissä projekteissa. Mutta sen taustalle tarvitaan sitten tietoa, ei huhupuheita.

  2. joona sanoo:

    Olet Sami aivan oikeassa, kirjoitin tämän tekstin muutaman blogin sekä tietoviikon tekstin perusteella päälle kuukausi sitten. Tosiaan 1,8 miljardin hintalappu oli Accenturen Sitralle tekemä arvio. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle kaavailtu sekä kuntien, kaupunkien että HUS:n yhteinen potilastietojärjestelmä maksaa kymmenessä vuodessa 350–450 miljoonaa euroa ja sen arvioidaan maksavansa itsensä takaisin sillä nykyinen järjestelmä on uusittava joka tapauksessa.

    On kuitenkin korostettava, että kaupunkiin tarvitaan tietojärjestelmien osto-osaamista. Helsinkiin kannattaisi hetimiten perustaa erillinen kaupungin tietojärjestelmähankkeita arvioiva jaosto.