fbpx
263

Lautakuntablogi: Terveiset Ympäristölautakunnan perehdytyspäivästä

Helsingin Ympäristölautakunnan kausi on lähtenyt hyvällä mallilla käyntiin. Ensimmäinen kokous pidettiin jo pari viikkoa sitten ja tänään vietimme päivän lautakunnan perehdytysseminaarissa.

Ensimmäisessä kokouksessa oli esityslistalla mm. ympäristökeskuksen budjetti vuodelle 2013. Tietysti heti alkuun tämä oli varsin iso asia, kun budjetti on tosiaan 12 155 000 euroa. Keskusteluissa todettiin, että ikävä kyllä määrärahat ovat hieman tiukilla ja osa kaavailluista vakinaisista viroista ollaan jouduttu jättää täyttämättä.

Tänään järjestetty perehdytysseminaari oli varsin tiivis paketti ympäristökeskuksen toimialaa, kaupungin ympäristötoimen läpikäyntiä ja lautakunnan käytännön työskentelyä. Seminaarin ohjelma on näkyvissä täällä.

Muutama ajatus päivän aikana käydyistä keskusteluista:

  • Helsingissä ympäristöasiat ovat varsin edistyksellisesti hoidettu ja keskuksessa tehdään hyvää työtä.
  • Tärkeänä tavoitteena lautakunnalle on tottakai keskittyminen ympäristöpolitiikkaan ja kaupungin ympäristötoimeen sekä ympäristönsuojeluasioihin. Näihin asioihin pyrimme myös lautakunnan nimissä ottamaan kantaa.
  • Ympäristökeskus on ottanut fiksun näkökannan Ravintolapäivien järjestämiseen. Elintarvikevalvonnasta huolehtiva viranomainen ei tietenkään voi sallia mitä vain, mutta Ravintolapäivän kohdalla toiminta on nähty vähäisenä ja vähäriskisenä eikä näin ollen tarvitse varsinaisia lupia pop-up ravintolan pitämiseen hakea. Ravintolapäivästä ei ole aiheutunut yhtään ruokamyrkytystapausta, eikä näin tapahdu tulevaisuudessakaan kun pidetään järki mukana ja hyvät käytännöt siisteydestä ja hygieniasta mielessä. www.hel.fi/hki/Ymk/fi/Elintarvikkeet/Ravintolapaiva
  • Helsingissä ulkokonsertit työllistävät aika ajoin virastoa ja ovat melko vaikea asia, hyviä paikkoja konserttien järjestämiseen ei oikein ole. Kaupungilla näiden ulkokonserttien järjestämiseen liittyviä asioita pohtiva työryhmä, joka antanee lausuntonsa melko pian.
  • Lautakunnan kokoukset ovat pääosin suljettuja, mutta kaikki asiakirjat ovat nähtävissä ympäristökeskuksen sivuilla. Avoimuuden lisäämiseksi kaavailtiin tosiaan esimerkiksi kerran vuodessa järjestettäviä julkisia kokouksia. Lisäksi ehdotettiin lautakunnan puheenjohtajan ja ympäristöjohtajan kyselytuntia sosiaaliseen mediaan, samaan tyyliin kun kaupunginjohtaja on ollut aktiivisesti avaamassa keskusteluja facebookissa.
  • Helsingin kaupungilla videoneuvottelu- ja etäosallistumisen mahdollisuudet ovat todella olemattomat. Tässä asiassa ympäristölautakunta voisi olla aloitteellinen ja tehdä ehdotusta järjestelmien kehittämisestä.
Lautakunnan jäsenten kanssa kävimme ahkerasti keskustelua helsingin ympäristöasioista myös Twitterin puolella, viestejä löytyy hashtagillä #yltk. Tätä tägiä on hyvä käyttää jatkossakin.

Seuraava lautakunnan kokous jo ensi viikolla, pistän tänne kommenttia esityslistan asioita heti kun se tulee julkiseksi.

Ympäristölautakunnan tehotiimi, eli allekirjoittanut, puheenjohtaja Matti Niemi ja varapuheenjohtaja Leo Stranius

Ympäristölautakunnan tehotiimi, eli allekirjoittanut, puheenjohtaja Matti Niemi ja varapuheenjohtaja Leo Stranius

Mitä mieltä sinä olet?