fbpx
263

Tattarisuon murskaamo, Veturitie ja pysäköintipolitiikka

Helsingin Ympäristölautakunta kokoontui 11.6.2013. Aiheina esityslistalla kaavalausuntoja, kaupungin uutta pysäköintipolitiikkaa ja ympäristölupa-asioista. Päätöstiedote nähtävillä täällä. Tässä hieman nostoja kokouksen aiheista.

Tattarisuon kivimurskaamo

Helsingin rakennusvirasto suunnittelee suurta rakennusjätemurskaamoa ja -varastoa Tattarisuolle lähelle Puistolaa. Alue olisi varsin lähellä asutusta. Ympäristölautakunnassa käsiteltiin hankkeen ympäristölupahakemusta. Jo pohjaesityksenä lausuntomme oli varsin kriittinen ja lautakunta päätti vielä terävöittää kantaansa keskustelun aikana.

Tähän aiheeseen liittyen tuli paljon yhteydenottoja, kiitän niistä kovasti ja saa olla yhteydessä jatkossakin.

Ihan kaupunkilaisten kiusaksi rakennusvirasto ei kuitenkaan ollut liikkeellä. Keväällä hyväksytystä Helsingin kaivuumaiden kehittämisohjelmasta selviää, ettei kaupungin alueella muodostuville ylijäämämaille ei ole osoittaa selkeää vastaanottopaikkaa. Tai sitten niitä täytyisi olla valmis kärräämään pitkälle, hieman samankaltaista ongelmaa meillä on lumen kanssa talvisin.

Joka tapauksessa tällainen kivimurskaamo oli ehdotettu aivan liian liki asutusta. Pöytäkirjassa näkyvä äänestys oli lähinnä kriittistä kantaa jyrkentävä, itse olin esittelijän kannalla. Asukasaktiivit olivat tyytyväisiä jo alunperin kriittiseen pohjaesitykseen, kunhan siitä poistetaan pienimuotoisemman toiminnan salliva kappale. Esittelijä otti tämän huomioon ja muutti pohjaesitystä ennen kuin se tuli meille käsiteltäväksi.

Ympäristölautakunnan lausunto etenee nyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, nähtäväksi jää miten meidän ja alueen asukkaiden lausuntoihin suhtaudutaan.

Aiheesta Helsingin Sanomissa 12.6.

Veturitien suunnitelma

Lautakunnan kokouksen alussa saimme kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnittelijan esittelemään Veturitien alueen liikennesuunnitelmia. Kyseessä on liikenteen kannalta keskeisin osa laajamittaisempaa Keski-Pasilan alueen kehittämissuunnitelmaa. Veturitietä kaavaillaan tulevien tornitalojen alueelle.

Ympäristöllisistä näkökulmista suunnitelmissa ei ollut oikeastaan erityistä mainittavaa, alue on jo varsin urbaani. Kaupunkisuunnitelmallisesta näkökulmasta voisi tietysti mainita, että tornitaloalueen selkeästi kahtia jakava ja jalankulkua hankaloittava hanke ei ole kovin hyvää kaupunkisuunnittelua.

Veturitien liikennesuunnitelmien myötä olisi myös harkittavissa Pasilan sillan muuttamista joukkoliikennekaduksi, minusta se olisi hieno juttu.

Kaupungin pysäköintipolitiikka

Ympäristölautakunta totesi, että Helsingin pysäköintipolitiikka -luonnos on erinomainen selvitys, jossa pysäköintipolitiikkaa arvioidaan uudella tavalla käsittelemällä pysäköintiä osana liikennepolitiikkaa ja kaupunkikehitystä. Hienoa nähdä, että asia josta sitten loppupeleissä on varmasti suuria poliittisia erimielisyyksiä on edennyt näin pitkälle. Nähtäväksi jää mikä on valtuuston vastaanotto.

Muut asiat

Lautakunta keskusteli pitkään myös Keskuspuiston keskiosan asemakaavaehdotuksesta. Lautakunnan varapuheenjohtaja Leo Stranius esitti ihan hyviä alueen luontoarvoja korostavia täydennyksiä lausuntoon. Keskuspuistoa on syytä säilyttää mahdollisimman luonnontilaisessa kunnossa.

Kokoukselle tuotiin tiedoksi myös Mätäjoen tilannetta. Alueella sattui äärimmäisen törkeä ja vakava ympäristötuho pari viikkoa sitten. Tarkkailun perusteella voidaan todeta, että pysyvämpää haittaa alueelle ei ole syntymässä. Kalat kuitenkin kuolivat ja Teknoksen on otettava asia vakavasti ja sitouduttava täyspainoisesti kaikkiin alueen elvyttämisen kannalta tarvittaviin toimenpiteisiin.

Lautakuntaryhmä Östersundomissa

Lopuksi kokouksen jälkeen Ympäristölautakunnan Kokoomusryhmä kokoonpanolla lähdimme kiertämään Östersundomia. Kierrostamme veti alueella asuva lautakuntamme jäsen Sirpa Norvio. Östersundom alueena on tulevaisuudessa laajan kehityksen kohteena, alueelle nousee asuintaloja kymmenille tuhansille asukkaille. Nyt siellä lähinnä peltomaita, metsää ja harvaan asuttua aluetta. Varsin mielenkiintoinen alue.

Vierailulla Östersundomissa Karhusaaressa

Vierailulla Östersundomissa Karhusaaressa

Eilinen oli työpäivän jälkeen pitkä, mutta varsin mielenkiintoinen päivä kaupunkipolitiikan parissa. Tänään on hieno tilaisuus tutustua Helsinki-päivän tarjontaan, tapahtumia piisaa. Hyvää Helsinki-päivää kaikille!

Lautakunta kokoustaa vielä kerran kevät-kaudellaan, juhannuksen jälkeen 25.6. Sen jälkeen kuukauden kesätauko lautakuntahommista.

 

Mitä mieltä sinä olet?