fbpx
263

Säädelläänkö tapahtumia liikaa?

Maaliskuussa saamme nauttia suuresta katuruokafestivaalista Helsingin keskustassa. Streat Helsinki Eats -tapahtuma järjestetään torikortteleissa 21.-22.3.2014. Kymmenet kotimaiset ja ulkomaiset katukeittiöt kokoontuvat tarjoamaan herkkuja kaupunkilaisille ja vierailijoille. Selvää on, että tällaiset tapahtumat ovat osa kaupunkikulttuuria ja elävöittävät Helsinkiä. Tapahtumat tuovat kaupunkiin elinvoimaa ja kiinnostavuutta, joka lisää kaupungin vetovoimaa asuinpaikkana, yrityksen sijaintipaikkana ja tietysti myös matkailukohteena. Helsinki on tapahtumatarjonnallaan varsin elävä, kaupungissa järjestetään vuosittain yli tuhansia tapahtumia.

Kaupungissa järjestettäviin tapahtumiin liittyy luonnollisesti erilaisia säädöksiä ja suosituksia. Ensi viikolla 25.2. ympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan Helsingin tapahtumien ympäristökriteereitä, jotka on työstetty osana Greening Events -hanketta. Kriteerit astuisivat voimaan 2015 ja ne liitettäisiin osaksi tapahtuma-alueen vuokra- ja käyttösopimusta.

Tietyiltä osin kriteereissä sorrutaan mielestäni liialliseen mikromanagerointiin, esimerkiksi kohdassa 5. säädetään seuraavasti: ”Mikäli tapahtumassa on kahvi- ja teetarjoilua, tapahtumanjärjestäjä vastaa siitä, että vähintään yksi palveluntarjoaja tai myyjä tarjoaa Reilun kaupan kahvia ja teetä. Mikäli tapahtumassa on ruokatarjoilua, tapahtumanjärjestäjä vastaa siitä, että tapahtumassa on tarjolla vähintään yksi kasvisruokavaihtoehto.”

Mielestäni ei ole kaupungin asia määrittää millaista ruokaa tai kahvia tapahtumassa myydään, vaikka itse reilua kauppaa useasti suosin ja kasvisruokaa syön selkeästi enemmän kuin liharuokaa. Fiksu järjestäjä järkkää kyllä reilua kauppaa ja kasvisruokaa tapahtumiin joka tapauksessa.

Tämä ei kyllä edistä sitä ajatusta että Helsingissä olisi helppo järjestää tapahtumia. Nämä kriteerit koskevat tapahtumia, joihin osallistuu yli 1000 henkeä. Raja täyttyy yllättävän helposti erityisesti jos kyseessä on koko päivän tapahtuma. Mikäli järjestäjä kokee, ettei esimerkiksi kasvisruualle ole menekkiä, pakotetaanko järjestäjä silti takaamaan kasvisvaihtoehto. Tästä voi myös syntyä tarpeetonta ruokahävikkiä. Lisäksi tällainen säädös ei ole omiaan edistämään positiivista kuvaa kasvisruuasta. Kasvisruuan tulisi olla maukas ja ravitseva vaihtoehto liharuualle, ei pakolla väännetty ruoka, josta on vain liha jätetty pois.

Elävää Helsinkiä

Elävää Helsinkiä

Onko tällaiset ehdot tarpeen? Säädelläänkö t liikaa tässä kaupungissa? Ymmärtäisin, jos tässä annettaisiin suosituksia, joilla kannustetaan järjestäjää tekemään kestäviä kulutusvalintoja mm. kasvisruoan ja reilunkaupan tuotteiden tarjoamisen suhteen.

Pääosin ehdotetut ympäristökriteerit vaikuttavat kuitenkin varsin perustelluilta. On tärkeää, että tapahtumajärjestäjä huolehtii jätehuollosta ja melutasosta. On myös tärkeää, että tapahtuma-alueen ympäristöä ei vahingoiteta ja kaupunki säilyy viihtyisänä. Ehkä hieman järeä vaatimus on myös velvoittaa tapahtumajärjestäjää sopimaan meluntorjunnasta tilapäisestä melusta häiriintyville kohteille. Tietysti asiallisista ilmoituksista on huolehdittava, mutta vaaditaanko tässä myös liikaa?

Mitä ajatuksia sinulla herää näistä tapahtumien ympäristökriteereistä? Tiistain keskustelun jälkeen kriteerit lähtevät vielä lausuntokierrokselle muihin lautakuntiin.

Lautakunnan kokouksen esityslista on liitteineen nähtävissä tuttuun tapaan ympäristökeskuksen sivuilla. Toinen aihe mikä varmasti herättää keskustelua ovat viraston jakamat avustukset eri järjestöille. Lisäksi kokoukseen mahtuu viraston elintarviketurvallisuuspäällikön valinta ja viime vuoden tilinpäätöslukuja. Kommentoi alle tai laita viestiä mikäli näistä herää ajatuksia.

Mitä mieltä sinä olet?