fbpx
263

Kohtuutonta urkintaa vältettävä – Kokoomus ja kyberturvallisuus

Kyberturvallisuudesta on tulossa yksi keskeinen kilpailutekijä globaalien yritysten miettiessä minne keskittävät toimintojaan. Lähivuosina saattaa tapahtua jopa käänteinen Kiina-ilmiö, sillä Kiinaa ei pidetä riittävän kyberturvallisena liiketoimintaympäristönä. Suomesta voi tulla houkutteleva sijoituspaikka, jos kyberturvallisuutemme on ja pysyy kunnossa.

Olin mukana valmistelemassa aiheesta puoluekokousaloitetta. Kokoomuksen puoluekokous järjestetään tänä vuonna kesällä Lahdessa ja valmistelimme sinne yhdistyksemme porukalla yhteensä kuusi aloitetta, joista yksi käsitteli aiheena tosiaan kyberturvallisuuden ylilyöntejä. Aloitteet tehtiin myös mm. rahankeräyslaista, alkoholipolitiikasta ja tasa-arvoisesta avioliitosta, niihin kaivataan kommentteja ja kannatusta, pääset lukemaan ne tästä.

Kyberturvallisuuden nimissä tehdään helposti ylilyöntejä, joilla loukataan yksityisyydensuojaa ja yritysten mahdollisuuksia toimia tietoturvallisessa ympäristössä. Viime vuonna kesäkuussa yhdysvaltalaisen Edward Snowdenin tekemät vuodot paljastivat, että laajamittaista yksittäisiin henkilöihin ja erilaisiin tahoihin kohdistuvaa vakoilua tapahtuu todella paljon. Turkissa yhteydet Twitteriin ja YouTubeen suljettiin niiden kieltäydyttyä poistamasta viestejä, joissa esitettiin pääministerin Recep Erdoganin syyllistyneen korruptioon.

Vakoilu koskettaa meitä kaikkia. Vakoilua tehdään ihmisiä kohtaan joiden tiedetään olevan syyttömiä. Suomessakin paljastunut todella laaja, tietoverkkojen kautta toteutettu valtiollinen vakoilutapaus. Kyberturvallisuuteen liittyvä valvonta ja tietojen keruu on hyväksyttyä vain tilanteissa, joissa viranomaisilla on epäily vakavasta rikoksesta ja sen selvittäminen vaatii henkilön tai tahon verkkoliikenteen vakoilua. Monet valtiolliset vakoilujärjestelmät ovat kuitenkin ottaneet jättiharppauksen tästä, käytännössä kaikkea rajoja ylittävää verkkoliikennettä, tekstiviestejä, puheluita valvotaan ja dataa kerätään talteen vuosikausiksi.

Samalla kun yksityisyydensuoja on uhattuna, ovat myös yritykset huomanneet urkintaan liittyvät riskit. Jos viranomaisille annettaisiin oikeus verkkotiedusteluun, vähentäisi se investointeja Suomeen. Näin ennustaa Elinkeinoelämän keskusliitto. Tietoturvan tulee olla asianmukaisesti hoidettu niin, että yritysten ei tarvitse pelätä tietojensa vuotamista viranomaisille tai muille ulkopuolisille. Kansainvälisissä yrityksissä tiedetään hyvin kuinka helposti tiedot voivat pahimmassa tapauksessa levitä viranomaisilta kilpaileville yrityksille. Suomella on vielä maine vakoiluvapaana valtiona. Se voisi olla maamme arvokkain markkinointivaltti kilpailtaessa globaaleista verkkopalvelumarkkinoista.

Aihe on pinnalla parhaillaan, puolustusministeriön turvallisuuskomitea hyväksyi kansallisen kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelman 11.3.2014. Toimeenpano-ohjelman tarkoituksena on vauhdittaa vauhdittaa kyberturvallisuusstrategian toteuttamista esittämällä konkreettisia kyberturvallisuutta parantavia toimenpiteitä. Tässä pyritään siis siihen, että kansalaiset, yritykset ja viranomaiset voisivat luottaa kybertoimintaympäristöön eli verkkoon, digitaalisiin palveluihin jne. Toimeenpano-ohjelmassa on yhteensä 74 toimenpidettä kyberturvallisuuden parantamiseksi, ne on koottu hallinnonalojen ja huoltovarmuusorganisaation esityksistä. Kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelman mukaisesti laadittavassa verkkotiedustelulaissa otettaisiin selkeitä askelia uhkaavaan suuntaan, viranomainen saisi tarkkailla kaikkea tietoliikennettä ilman, että sillä on rikosepäilyä.

”Puoluekokous velvoittaa puoluejohdon ja kehottaa kokoomuksen eduskuntaryhmää huolehtimaan osaltaan siitä, että kyberturvallisuuden nimissä tehdyt verkkotiedustelulait eivät loukkaa sananvapautta eivätkä yksityisyyttä eivätkä romuta Suomen yhtä tärkeintä tekijää kilpailussa palvelinkeskusten ja pilvipilvipalveluiden sijaintipaikoista.”

Puoluekokousaloitteemme lopussa on äskeinen kehoitus. Nyt herätellään keskustelua, kuunnellaan muita näkemyksiä ja kerätään aiheelle kannatusta, puoluekokousta odotankin varsin suurella mielenkiinnolla. Itseäni inspiroi aiheeseen ja aoitteen kirjoittamiseen parhaiten Mikko Hyppösen puheenvuoro TED-talkseissa, kannattaa katsoa vielä se.

Mitä mieltä sinä olet?