fbpx
263

Konepajan-alueesta uusi Telliskivi?

VR-yhtymä on hakenut lupaa poiketa asemakaavasta Vallilassa, osoitteessa Bruno Granholmin kuja 4. Eli se tuttu Konepajan-alue, jonne on esimerkiksi juuri rakennettu paljon uusia taloja ja moni tuntee ainakin Konepajan Brunon. Tarkoituksena on sijoittaa vanhoihin teollisuusrakennuksiin mittavasti myymälä- ja pysäköintitilaa rautakaupalle.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä, palataan siihen pian, ensin hieman mielikuvaa suurista kauppakeskuksista kaupunkialueen laitamilla.

Esimerkkinä Ikea, sinne suuntaaminen tarkoittaa helsinkiläiselle melkein väistämättä auton kanssa liikkeelle lähtemistä. Ainakin tähän asti, mutta tulevaisuudessa Ikean löytäisi Pasilan Tripla-kauppakeskuksesta. Monia muitakin suurista liiketiloistaan tuttuja kauppoja löytyy kaupungista jo nyt tai lähitulevaisuudessa. Ja nyt myös Bauhaus suunnittelee avaavan kaupan kantakaupunkiin. Tämä liikehdintä on siis monessa mielessä hyvä, että se vähentää tarvetta autoiluun ja tuo nämä liikkeet lähelle kaupunkilaista. Liikkeessä asiointi onnistuu helposti hyvien joukkoliikenneyhteyksien vuoksi ja isommat tuotteet saisi kotiin kuljetettuna. Tätä minä en tietenkään halua vastustaa.

Palataan Vallilaan, Konepajalle.

Sinne nimittäin Bauhaus sijoittaisi uuden liiketilansa. Nämä suunnitelmat muuttaisivat ikävä kyllä alueen luonteen ja potentiaalin ihan täysin. Bauhausille varattaisiin koko alue, tulisi liiketilaa ja parkkipaikkaa. On huomioitava myös, että liiketila lisäisi merkittävästi liikennettä alueella ja heikentäisi liikenneturvallisuutta.

Oikeastaan ihmettelen, miksei Bauhaus varannut sopivaa paikkaa esimerkiksi Kalasataman Redi-kauppakeskuksesta? Toki Bauhausin tarve liiketilan koosta on ilmeisesti melkoinen, olisivat varaamassa kokonaan Konepajan-alueelle asemakaavassa määritellyn 10 000 m2 myymälätilan. Joka tapauksessa Kalasataman voisi olla selkeämpi seudullinen keskus. Tai olisiko tässä vielä jotain muita vaihtoehtoja? Ainakin asialla on kiire, kaupunkisuunnittelulautakunta olisi päättämässä asiasta näillä näkymin vielä tämän vuoden puolella.

Alunperin Helsingin kaupunki on suunnitellut ja kaavoittanut Konepajan-alueen pienen mittakaavan yritystoiminnalle ja kaupunkikulttuurille. Ainutlaatuisella vanhalla Konepaja-alueella on valtava potentiaali. Konepajan alue tulisi olla Helsingin versio Tallinnan Telliskivestä, uusi ilmiömäinen taide- ja liikekeskittymä. Toki siihen tarvittaisiin tiettyä kekseliäisyyttä, jotain Helsinkiin paremmin sopivaa. Enemmän ravintoloita, terasseja, erilaisia liikkeitä ja palveluita, teatteria ja vaikkapa saunaa. Uskoisin myös alueen uusien asukkaiden arvostavan enemmän tällaista kuin suurta rautakauppaa. Jo nyt alue on osoittanut vetovoimaisuutensa, ei tätä mahdollisuutta kannata hukata.

Mitä mieltä sinä olet?

Yksi kommentti artikkeliin “Konepajan-alueesta uusi Telliskivi?

  1. Urbanex Ninja sanoo:

    Täällä myös ideoita ja muutamia mainintoja Milanon ja Berliinin vastaavista paikoista:

    http://urbanex.ninja/kohde/tyhjien-haaveiden-konepaja/