fbpx
263

Ketterää kokeilukulttuuria Helsingissä

Helsingin satama-alueille lasketaan huhtikuussa uivia, muovia imeviä meriroskiksia. Roskat jäävät talteen keräyspussiin, ja vesi pumpataan takaisin mereen. Tämä kokeilu voi olla hyvä vastaus merien roskaantumiseen, josta on muodostunut vakava ongelma. Moni varmaan näki sosiaalisessa mediassa sen rantaan pyrkivän valaan, jonka vatsa oli täynnä muovia. Helsingissä puolestaan rakennustyömaiden räjäytyksistä on päätynyt muovijätettä mereen.

Myyrmäessä kokeiltiin kotikulmien asiohin vaikuttamista kännykällä. Mun Myrtsi -sovelluksen avulla kaupunkilainen pystyi kertomaan ajatuksistaan alueensa kehittämisestä ja nämä viestit välittyivät kaupungin päättäjille. Tämä on hyvä herätys siihen, että ihmiset kyllä haluavat kertoa mielipiteitään, jos siihen vain annetaan mahdollisuus. Lisäksi tällainen sovellus voi tavoittaa väkeä monipuolisemmin ja laajemmin, tavallisessa kuulemistilaisuudessa tämä ei toteudu.

Nämä kaksi edellä mainittua esimerkkiä ovat todella erilaisia, mutta yhteistä niille on kokeiluluontoisuus. Kun hyvä idea tulee vastaan, tartutaan toimeen ja kokeillaan irtoaako siitä jotain mikä tulisi ottaa tavaksi. Samalla kerätään palautetta ja muokataan toimintaa tarvittaessa.

Kokeilukulttuurin juurruttaminen ei ole helppo tehtävä. Organisaatioissa muutokseen pitäisi saada mukaan koko henkilöstö aina johtoa myöten. Eikä kokeilu saa olla pelkkää puuhastelua, vaan onnistuakseen se tarvitsee kunnollista resurssointia, paneutumista ja osaamista.

Kokeiluihin liittyy pääosin myönteisiä odotuksia ja mahdollisuuksia. Uudet tavat toimia voivat tuoda miljoonaluokan säästöjä tai huomattavia parannuksia kaupungin toimintaan. Myös epäonnistumiset kuuluvat kokeilukulttuuriin. Jos kokeillaan aidosti uusia tapoja tehdä ja kehittää, osa ideoista varmasti osoittautuu odotettua heikommiksi. Kokeilukulttuuriin liittyy vahvasti ajatus siitä, että kokeilu epäonnistuu vain silloin, kun siitä ei opita mitään. Kaupungin toimintaan tarvitaankin enemmän rohkeaa kokeilevaa otetta, eli kokeilukulttuuria.

Mitä mieltä sinä olet?