fbpx
263

Oikeus lähipäiväkotiin

Helsingissä on kiinnitetty paljon huomiota päivähoidon ja varhaiskasvatuksen laatuun. Kuntavaalien alla on puhuttu etenkin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta ja jokaisen lapsen oikeudesta päivähoitoon. Tärkeää on, että kaikille haluaville löytyy päivähoitopaikka. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota, ettei matkat muodostu liian hankalaksi. Ei ole järkevää, että työssäkäyvät ihmiset kuluttavat merkittävän osan työpäivästään näihin matkoihin.

Kotiseutu itäisessä kantakaupungissa osoittautui meille hieman haasteelliseksi alueeksi. Lapsille on täällä nimittäin vaikeaa saada päivähoitopaikkaa, ainakaan läheltä. Meille myönnettiin paikka toisesta kaupunginosasta. Ikävä kyllä se on meiltä kahden kulkuvälineen päässä ja molemmille vanhemmille työmatkan suhteen ihan väärässä suunnassa. Tärkeintä toki, että paikka löytyi, eikä sentään ihan toisella puolella kaupunkia, mutta melkoista säätöä arki on ollut.

Syksyllä julkaistusta väestöennusteesta löytyy mielenkiintoista dataa. Esimerkiksi juuri keskisen suurpiirin (eli itäisen kantakaupungin) 0-6 vuotiaiden määrä on kasvanut yli 80% vuodesta 2007. Keskisen suurpiirin eri alueille on viime vuosina rakennettu paljon uusia taloja, esimerkkinä tietysti Kalasatama ja vaikkapa eteläinen Hermanni. Samoin eteläisen suurpiirin käyrä näyttää nousseen melkoisesti. Lapset kasvavat, eli lähivuosina voi ainakin kyseisillä alueilla olla ennustettavissa samankaltaista ahtautta kouluissa.

Ennustaminen on toki vaikea laji, mutta Nurmijärvi-ilmiön aika taitaa olla ohi. Perheet haluavat jäädä kaupunkiin. Ennustamisen lisäksi voidaan kuunnella perheiden tarpeita jo varhain kyselemällä suunnitelmia esimerkiksi ensimmäisillä neuvolatapaamisilla. Päivähoitopaikkojen suunnitteluun tarvitaan ketterää, ajantasaista ja perheiden tarpeet huomioivaa arviointia.

Lapsiperheiden arkea rytmittävät monet hankalat yhtälöt ja kokemukset. Ei hankaloiteta tätä pitkillä matkoilla päivähoitoon. Lapsen päivät pitenevät huomattavasti, mitä kauemmin vanhemmilla kuluu aikaa matkustamiseen.

0–6-vuotiaat suurpiireittäin

Mitä mieltä sinä olet?