fbpx
263

Liikenne sujuvaksi automatisoinnilla

Tieteiskirjallisuudesta tuttu automatisoitu liikenne on oikeastaan jo lähitulevaisuutta. Sen tietää jo nyt, että tekoäly tuo liikenteeseen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä vähentää liikenteen päästöjä.

Nykyisin liikenteessä on valtavasti tehottomuutta. Suurin osa henkilöautoista on keskimäärin käytössä vain alle tunnin päivässä. Silloinkin kun ne ovat liikenteessä, on niissä usein vain yksi matkustaja. Kaupunkitila ei ole tehokkaassa käytössä. Samalla liikenteestä aiheutuvat päästöt ovat suurissa lukemissa ja liikenneonnettomuuksissa kuolee ja loukkaantuu huomattava määrä ihmisiä.

Tutkimukset osoittavat, että jaettujen itseohjautuvien autojen kanssa nykyisen kaltainen liikkuvuus on saavutettavissa huomattavasti vähemmällä määrällä autoja. Joukko tällaisia robottiautoja yhdessä hyvän julkisen liikenteen kanssa poistaisi 90% autoista kaupungin teiltä. Varovaisetkin arviot kertovat, että autojen määrä laskee noin puoleen nykyisestä. Ilman, että liikkumisesta tulisi sen hankalampaa.

Liikenteen robotisaatio, digitalisaatio ja sähköistyminen tulee nopeammin kuin useimmat meistä osaavat odottaa. Eri valmistajat ovat lupailleet täysin itsenäisesti ajavaa autoa jo vuosikymmenen vaihteeseen. Uudet digitaaliset palvelut, jakamistalous ja reaaliaikainen liikennetieto muuttavat liikkumista parhaillaan. Kaupungit maailmalla joutuvat pohtimaan suhtautumistaan robottiautoihin.

Suhde auton omistamiseen tulee muuttumaan. Liikkumisen palveluna pystyy tarjoamaan luotettavasti yritys, jolla on liikenteessä useita robottiautoja tai isompia kulkuneuvoja. Robottiautot kuljettavat saman päivän aikana useita eri ihmisiä. Auton kulkureitit rakentuvat fiksusti ihmisten liikkumistarpeiden mukaan. Kun autolle ei ole hetkeen liikenteessä tarvetta, ajaa se itsensä kaupungin laidalle parkkiin. Näin tekoäly ja palveluntarjoajat tuovat tehokkuutta liikkumiseen. Nykyistä parkkitilaa voidaan muuttaa asunnoiksi ja toimistotiloiksi. Kaupunkiin saadaan lisää elävää kaupunkitilaa.

Liikenteen robotisaatio tulee parantamaan liikenteen turvallisuutta. Onnettomuusluvut ovat jo nykyisen Teslan automaattiajon myötä osoitettu pienentyvän 40% manuaaliohjaukseen verrattuna. Tulevaisuudessa ihmiset pystyvät valitsemaan turvallisemman kulkumuodon luottamalla automaattiajoon. Turvallisuutta saadaan siis sekä kulkuneuvon sisällä oleville että kaduilla kulkeville. Robottiauto pystyy reagoimaan ympäröivään maailmaan nopeasti ja huomioimaan esimerkiksi tielle juoksevan lapsen.

Liikenteen sähköistyminen tuo parannusta liikenteen ilmansaaste- ja päästöongelmiin. Robottiautot ja muut automatisoidut kulkuneuvot toimivat tietysti sähköllä, joten teillä ei tulevaisuudessa polttomoottoreita nähdäkään. Tällä hetkellä Helsingissä päästörajat ylittyvät toistuvasti. Ilman pienhiukkasista aiheutuu hengitysvaikeuksia ja jopa kuolemia. Saasteet muodostavat isoja ongelmia ilmastolle. Sähkömoottorien myötä iso osa kaupunkiliikenteen päästöistä häviää ja ilma on puhtaampaa.

Meidän kannattaa olla valppaana liikenteen murroksessa. Kaupungin tulee olla tässä ennakkoluuloton edelläkävijä. Ollaan valmiina muutokseen eikä asetuta poikkiteloin vanhoja rakenteita puolustamaan. Kysymys kuuluukin, miten kaupunki voi tukea liikenteen robotisaation ja sähköistymisen edistymistä? Miten parhaiten mahdollistetaan uusien palvelumuotojen ja yritysten syntyminen automatisoidun liikkumisen alalle? Saavutettavissa olevat hyödyt kaupunkilaisille ovat todella merkittävät. Sujuva ja tehokas liikenne ilman onnettomuuksia on toteutettavissa.

Mitä mieltä sinä olet?

Yksi kommentti artikkeliin “Liikenne sujuvaksi automatisoinnilla

  1. Aki sanoo:

    Kyllä kait nuo robottiautot ovat piankin tulossa, mutta odottelen koska saadaan ensimmäiset lentävät ”autot” liikenteeseen Jetson-sarjakuvan malliin.