fbpx
263

Metropolin aika on nyt


Julkaistu Helsingin Uutisissa 25.3.2017

Kuntavaaleissa puhutaan tärkeistä asioista – terveistä kouluista, lähipalveluista ja leikkipuistoista. Kaikkien näiden arkemme kulmakivien turvaaminen riippuu viime kädessä kunnan elinvoimasta. Metropolialueen kuntien uudet valtuutetut joutuvat vaalien jälkeen ensitöikseen pohtimaan kuinka turvata alueen kilpailukyky ja palvelut sote- ja maakuntauudistuksen myllerryksessä. Vähintään Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten ympärille rakennettu uusi metropolikaupunki olisi järkevä keino varmistaa alueen menestys jatkossakin.

Käytännössä metropolialueella on tällä hetkellä vain yksi kaupunki, joka jakaantuu neljän eri ”hallinnollisen” kaupungin alueelle. On keinotekoista ajatella Vantaata, Helsinkiä ja Espoota toistensa kilpakumppaneina. Todellisuudessa metropolialue kilpailee yrityksistä ja huippuosaajista muiden Itämeren alueen metropolien kanssa. Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori on myös nostanut asian vahvasti esille. Keskinäinen köydenveto vain karkottaa merkittävät toimijat muualle.

Hajanaisen pääkaupunkiseudun tulevaisuus ei ole valoisa, ja voimme joutua maksamaan kovaa hintaa rajoistamme. Päätös on täysin omissa käsissämme – haluammeko turvata palvelut vai hallinnolliset rajat? Sote vie puolet kuntien tuloista, mutta velat jäävät. Alueelta ei löydy riittävän vahvaa yhteistä edunvalvontaa turvaamaan kasvun vaatimat pelimerkit. Palveluiden tarjonta ja laatu voidaan turvata kestävästi ainoastaan yhdistämällä metropolialueen voimavarat.

Hajaannus ei paranna kilpailukykyämme. Siksi maankäytön, asumisen ja liikenteen päätöksenteko on nostettava seudulliselle tasolle. Tiivis, yhtenäinen ja toimiva kaupunkikokonaisuus nostaa yritysten tuottavuutta, sujuvoittaa asukkaiden arkea ja on myös ympäristön kannalta kestävämpi ratkaisu. Kun kaavoitus on yksissä käsissä, suunnittelu tehostuu ja asukkaiden sekä yritysten lupaprosessit nopeutuvat.

Kaupunkien yhdistäminen vahvistaisi myös demokratiaa. Jatkossa kaupunkilaiset pääsisivät suoraan vaikuttamaan vaaleissa esimerkiksi HSL:n ja muiden kuntayhtymien luottamushenkilöiden valintaan. Kun suurista linjoista päätettäisiin metropolitasolla, olisi lähipalveluista päättäminen siirrettävä uusille vaaleissa valittaville aluevaltuustoille ja tuotava päätöksenteko näin nykyistä lähemmäksi kuntalaisia.

Sakari Rokkanen (kok)
Vantaa

Joona Haavisto (kok)
Helsinki

Mitä mieltä sinä olet?