fbpx
263

Helsingin ei pidä kieltää potkulautoja

Julkaistu mielipidekirjoituksena Helsingin Sanomissa 26.10.2020

Huolimattomasti pysäköityjä lautoja näkee usein, ja niistä aiheutuu haittaa monelle kadulla kulkevalle. Toisaalta laudat helpottavat kaupungissa liikkumista.

Kööpenhaminassa päätettiin kieltää sähköpotkulaudat kokonaan. Helsingin ei pidä lähteä kieltolinjalle. Sen sijaan kaupungin tulee löytää turvallisen käytön ratkaisut yhteistyössä sähköpotkulautoja tarjoavien yritysten kanssa.

San Franciscossa Yhdysvalloissa saavat toimia vain luvan saaneet sähköpotkulautayritykset – eli ne jotka sitoutuvat sääntöihin ja edistävät lautojen turvallista käyttöä. Yrityksiltä edellytetään aktiivista reagoimista valituksiin, ja käyttäji käyttäjiä tulee eri tavoin opastaa turvalliseen ajotyyliin. Lisäksi yritysten on annettava pysäköintiohjeita. Vilkkaimmilla paikoilla on telineitä pysäköintiä varten.

Helsinkiin voitaisin kopioida San Franciscosta ainakin muutama asia, vaikka tiukkaan lupakäytäntöön tuskin on tarvetta. Lähtökohtana kuitenkin on, että käyttäjä vastaa laudan käytöstä ja pysäköinnistä.

Joona Haavisto
varavaltuutettu (kok)
Helsinki

Mitä mieltä sinä olet?