fbpx
263

Keskusta näivettyy, mitä tehdä?

”Ydinkeskustasta on tullut ulkoilmamuseo”

Helsingin Sanomat avasi artikkelissaan Helsingin keskustan tilannetta. Kivijalkaliikkeet ydinkeskustan kaduilla ilmoittavat lopettavansa yksi toisensa jälkeen. Aleksi 13 lopettaa vuodenvaihteen jälkeen. Seuraavaksi katse kohdistuu Aleksanterinkadun alkupäähän, miten käy Stockmannin? Lukuisat pienemmät kaupat ovat keskustassa panneet ovensa säppiin. Huoli on aiheellinen. Elävä keskusta on tärkeä osa toimivaa kaupunkia.

Mitä Helsinki voi tehdä keskustan autioitumisen välttämiseksi? Ihan toivoton tilanne ei vielä ole. Vaikka koronapandemia kurittaa keskustan liikkeitä, se loppuu aikanaan. Tai ainakin hellittää niin merkittävästi, ettei enää ole päivittäinen huolemme. Ydinkeskustan alueella on monenlaisia hankkeita käynnissä. Kaivopiha uudistuu. Uusi ylioppilastalo ja entinen Seurahuone muuttuvat uudeksi hotelliksi. Sokos Hotel Vaakuna laajenee. Elielinaukion uusia suunnitelmia on käynnistelty.

Koronapandemia mullisti etätyön, lähes kaikki yritykset muutti käytäntöjään sallivimmiksi ja monilta osin tuskin palataan entiseen. Ehkä ydinkeskustaan tullaan tulevaisuudessa hakemaan yhä enemmän elämyksiä ja kulttuuria, mukaan lukien ravintolat ja erikoisliikkeet.

Mitä kaupunki voi tehdä vielä paremmin? Ainakin voi olla sallivampaa kulttuuria ja joustavampaa tilankäyttöä. Tällä hetkellä tilan käyttötarkoitus saattaa olla liian rajattu ja hankala muuttaa. Esimerkiksi kauppatorin ainoa grillikioski ei saanut jatkoa toimintaan, koska kaavaan ei ole merkitty kioskipaikkoja. Kaupunki voisi olla avoimempi kokeileville ideoille. On vaan vaikeaa etukäteen tietää mikä toimii ja mikä ei. Kokeilukulttuuri mahdollistaa toimivien ratkaisujen löytämisen. Luvat terasseihin voisi olla ympärivuotisia, joustavampia ja tulisi sallia hieman raskaammatkin rakenteet. Yes Yes Yes -ravintolan talviterassin ”kasvihuoneet” olivat pandemia-ajan nerokas keksintö.

Mitä sinun mielestä kaupungin tulisi tehdä keskustan autioitumisen välttämiseksi?

Mitä mieltä sinä olet?