fbpx
263

Tasa-arvoa digiin

Naistenpäivänä kiersi kuvat Googlen sukupuolittuneista käännöksistä. Vaikka isolta osin siinä oli kyse opetusdatan vääristymästä, se toi mieleen kuinka nykyistä digi-yhteiskuntaa suunnittelee isolta osin miesvaltainen joukko koodaajia ja insinöörejä. Tasa-arvon päivänä on hyvä tuoda tätä viestiä vielä uudelleen. Teknologia-aloille tarvitaan lisää naisia ja vähemmistöjä.

Softa-alalla Mimmit Koodaa -ohjelma tekee erinomaista työtä. Ohjelman tavoitteena on diversiteetin ja osaajien kasvattaminen toimialallamme. ohjelman ideana on kannustaa ohjelmistoalasta kiinnostuneita naisia opettelemaan koodaamista. Ohjelma on loistava sillä softa-ala on edelleen valitettavasti yksi sukupuolittuneimmista toimialoista. Se on tasa-arvon kannalta olennainen haaste. Jos koodaamisessa ei huomioida tasa-arvoa, vinoumat siirtyvät myös sovelluksiin ja algoritmeihin. Kun sovelluksia ja järjestelmiä on suunnittelemassa ja kehittämässä monimuotoinen joukko ihmisiä, se palvelee ihmisten tarpeita paremmin.

Mimmit koodaa-ohjelman lisäksi tarvitaan huomiota jo varhaisempaan vaiheeseen. Teknologia-alat yleisesti tarvitsee lisää naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo kouluiässä. Ja se kiinnostuksen lopahtaminen ei ole tytöistä itsestään kiinni vaan usein taustalla on sukupuolittunutta ohjausta ja roolimallien puutetta. Tarvitaan konkreettisia tekoja, joilla lisätään teknologia-alojen kiinnostusta mielellään jo ennen lasten kouluikää.

Muistan, kun aikanaan osallistuin Linda Liukkaan Hello Ruby-kirjan joukkorahoitushankkeeseen, jo kauan ennen kuin oli tietoa, että perheeseemme olisi tulossa esikoistytär. Kirjan ideana oli satumaisen oivaltavalla tavalla herättää lasten, erityisesti tyttöjen, kiinnostusta koodauksen pariin. Tänä vuonna esikoineni täytti viisi. Alkaa olla aika tutustuttaa hänet tuon kirjan pariin.

Mitä mieltä sinä olet?