fbpx
263

Digitaalisuus tuo sujuvuutta kaupunkilaisen arkeen

Digitalisaation tulee olla keino asettaa kaupunkilaisten todelliset arjen tarpeet vahvemmin toiminnan lähtökohdaksi. Siihen nähden on hämmästyttävää miten vähän aiheesta puhutaan. Toimivat järjestelmät liittyvät niin moneen asiaan kaupunkilaisen arjessa.

Helsingillä on paljon digitaalisia palveluita ja iso määrä erilaisia digi-järjestelmiä. Osaa digipalveluista on miellyttävä käyttää ja osa luo selkeää hyötyä käyttäjille. Valitettavasti osassa on kuitenkin huomattavasti kehitettävää.

Helsingin tavoitteena on olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki, joten otetaan tämä tavoite tosissaan.

Digitaaliset palvelut tulisi miettiä kaupunkilaisen, eli käyttäjän näkökulmasta, ei hallintorakenteista lähtien. Palveluiden tulee myös olla helppokäyttöisiä ja saavutettavia kaikille kaupunkilaisille, eli digitaalisesti esteettömiä. Kaikilla kaupunkilaisilla tulisi olla samat oikeudet saada palveluja, löytää sisältöä ja käyttää kunnan palveluita.

Kaupunkilaisen arkea helpottavia käytännön digi-ratkaisuja on todella moneen lähtöön. Esimerkiksi moni terveyskäynti voitaisiin hoitaa etänä, sillä silloin jää enemmän aikaa niihin tilanteisiin, joissa paikan päällä kohtaamista tarvitaan. Päiväkotien riittävyyttä alueella voitaisiin ennakoida suurten datamäärien avulla ja tilanteeseen voitaisiin tuoda lisää avoimuutta.

Koronarokotusajan saa jo nyt kätevästi verkkopalvelun avulla ja vastaavia palveluja voisi kehittää eteenpäin. Isot datakeskukset voisivat lämmittää Helsingin asuntoja – laitetaan hukkalämpö esimerkiksi mukaan kaukolämpöön. Pyörärekisteri voisi estää pyörävarkauksia ja auttaa varastettujen pyörien löytämisessä. Monista hallinnon rutiinitehtävistä päästäisiin eroon automaatiolla ja tekoäly voi vastailla kaupunkilaisten yleisiin kysymyksiin kellon ympäri.

Edellä listattuna vain muutama ajatus. Keksitkö sinä muita?

Olemme kevään aikana pitäneet ehdokaskollega Sanna-Maria Bertellin kanssa yhteistä live-lähetysten sarjaa. Keskusteluaiheena nimenomaan kaupunkien ja kuntien digitalisaatio, digitaaliset ratkaisut kaupunkilaisen arkeen ja mitä päättäjien tulisi tietää digistä? Vieraina meillä on ollut mm. Milja Köpsi, Antti Merilehto, Elina Valtonen, Henna Virkkunen, Aleksi Kopponen, Petri Takala, Elina Ussa ja moni muu. Lähetysten tallenteet löytyvät facebook sivuiltani, facebook.com/joonahaavisto.fi/live

Mitä mieltä sinä olet?