fbpx
263

Perhepalveluita myös isälle

Isät tulisi huomioida paremmin kaikessa perheisiin liittyvässä toiminnassa. Esikoiseni syntyi viisi vuotta sitten ja ensimmäisenä syksynä pidin hänen kanssa viiden kuukauden isyysvapaan, jonka aikana osallistuin vauvan kanssa leikkipuistojen perhekerhoihin. Niissä oli mukava jutella vanhempien kanssa arjesta vauvan kanssa, mutta olin siellä useimmiten ainoana isänä ja tarjolla olevat ohjelmat oli usein suunnattu enemmän äideille.

Ajat ovat muuttuneet paljon siitä, kun isää ei juuri näkynyt lasten arjessa. Ja jos isä halusi osallistua perhearkeen aktiivisesti, hänet nähtiin usein lähinnä äidin apurina. Onneksi nykyään isän ajatellaan yleensä olevan tasavertainen vanhempi lapsilleen. Perhevapaiden käytössä isien käyttämä osuus on kasvanut asteittain, isät osallistuvat yhä enemmän perheen arkeen sekä isät voivat puhua lastensa arjesta esimerkiksi työpaikalla tai harrastuksissa.

Tasavertaiseen vanhemmuuteen on kuitenkin vielä matkaa. Yhä äidin oletetaan useimmiten vastaavan lapsiin liittyvistä asioista ja äiti on yleensä se jolle soitetaan, jos on jotain päiväkodin tai neuvolan asioita selvitettävänä.

Kaupungin tulisi tukea enemmän isän vanhemmuutta ja mahdollisuuksia osallistua perhetoimintaan – ei pakottamalla vaan kynnystä madaltamalla. Kun korona-tilanteessa päästään ja kohtaamiset ovat mahdollisia, niin hyviä keinoja voisi olla isä-lapsi-ryhmien tai isä-kahviloiden järjestäminen kaikissa leikkipuistojen perhekerhoissa ja isän huomioiminen neuvoloiden valmennuksissa. Vertaistukea on tärkeä saada ja isät varmasti arvostavat heidän huomioimista. Tämä ei tietenkään voi olla äideiltä pois, mutta on syytä tukea myös isän roolia osana perhettä. Kyllä isätkin todella nauttivat yhteisestä ajasta lastensa kanssa.

Joona Haavisto
Varavaltuutettu

Mitä mieltä sinä olet?